Πώς να επιλέξετε κατάλληλες κουρτίνες βήμα βήμα

Πώς να επιλέξετε κατάλληλες κουρτίνες βήμα βήμα

Veronika Vobejdová

Οι πλαϊνές κουρτίνες είναι ένα εσωτερικό αξεσουάρ που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Και δεν είναι κάτι το περίεργο. Μια σωστά επιλεγμένη πλαϊνή κουρτίνα μπορεί να τελειοποιήσει την εμφάνιση του εσωτερικού σας χώρου με έναν εξαιρετικό τρόπο, προσφέροντας παράλ

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο των κουρτινών

Υπάρχει μια πληθώρα τύπων στην αγορά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εσωτερικό σας χώρο. Ο τύπος και το μέγεθος του παραθύρου πολλές φορές παίζουν ρόλο ώστε η πλαϊνή κουρτίνα να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη και να λειτουργεί όπως πρέπει. Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο για εμάς στην επιλογή είναι επίσης, εάν θέλουμε η κουρτίνα να είναι μόνο διακοσμητική ή και χρηστική.

Blackout & dimout

Εάν θέλετε απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιο, προτιμήστε μια κουρτίνα συσκότισης. Αυτή είναι κατασκευασμένη ώστε να μπορεί να αποτρέψει εντελώς τη διείσδυση φωτός. Έτσι θα κοιμάστε στην κρεβατοκάμαρά σας χωρίς να σας ενοχλεί κανένα απολύτως φως. 

Οι κουρτίνες λοιπόν που ελαχιστοποιούν σημαντικά το εξωτερικό φως, είναι κατάλληλες για την κρεβατοκάμαρα. Οι πιο βαριές και σκούρες κουρτίνες θα σας προσφέρουν ακόμα καλύτερες συνθήκες για ποιοτικό ύπνο. Εμποδίζουν το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και τα φώτα του δρόμου τη νύχτα. Θα σας είναι χρήσιμες και σε δωμάτια, όπου σας αρέσει να βλέπετε ταινίες και θέλετε να τις απολαύσετε πραγματικά. Η εμφάνιση τέτοιων κουρτινών διαφέρει πολλές φορές τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική πλευρά. Αυτό οφείλεται στην εξωτερική επίστρωση, η οποία εμποδίζει το φως να μπει στο δωμάτιο. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κανείς κουρτίνες συσκότισης τριών επιπέδων, οι οποίες αν και είναι πιο βαριές, είναι ίδιες και στις δύο πλευρές. Επιλέξτε το χρώμα των κουρτινών σύμφωνα με το στυλ σας. Αν σας αρέσει το vintage, προτιμήστε το σκούρο μοβ, για το σκανδιναβικό στυλ αναζητήστε το σκούρο καφέ. Αν θέλετε να ζωντανέψετε το δωμάτιο, για παράδειγμα, επενδύστε σε μπλε, κίτρινο ή μουσταρδί που θα είναι πάντα στη μόδα.

Εάν δεν χρειάζεται να σκουρύνετε εντελώς όλο το δωμάτιο, αλλά θέλετε να έχετε μέσα ένα ευχάριστο σκοτάδι, τότε επιλέξτε μια κουρτίνα τύπου dimout. Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η κουρτίνα σκιάζει το φως σημαντικά περισσότερο από μία συνηθισμένη κουρτίνα. Παρόλα αυτά αν δεν θέλετε μια σκούρα κουρτίνα, αλλά μια λευκή κουρτίνα συσκότισης θα σας παράσχει επαρκή προστασία από το εξωτερικό φως.

Κουρτίνες με κορδόνια

Ένας άλλος τύπος που ταιριάζει σχεδόν παντού είναι οι κουρτίνες με κορδόνια ή κλωστές. Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς πού θα κρεμάσετε τα κορδόνια, καθώς ταιριάζουν παντού. Επίσης ταιριάζουν και σε παράθυρα και σε πόρτες, καθώς και ανάμεσα σε δύο δωμάτια ως ένα διαχωριστικό δωματίου. Συνήθως υπάρχουν διαθέσιμες σε μια πληθώρα χρωμάτων, σχεδίων και υλικών κάνοντας τον εσωτερικό σας χώρο πιο γοητευτικό. Παράλληλα λειτουργούν και ως αποτελεσματική προστασία από τα έντομα.

Περσίδες παραθύρων

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε περσίδες παραθύρων αντί για κουρτίνες. Είναι μοντέρνες, μινιμαλιστικές και λειτουργικές. Επιπλέον μπορείτε να τις βρείτε σε πολλές παραλλαγές: υφασμάτινες, στεγαστικές και συσκότισης. Δημιουργούν τέλεια σκιά σε όλο το δωμάτιο, αλλά επίσης χρησιμεύουν ως προστασία από ανεπιθύμητα βλέμματα περαστικών. Εκτός από τη σκίαση και τη διασπορά του φωτός, οι περσίδες αντανακλούν το φως του ήλιου, ελαττώνοντας τη θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ιδανικές για παράθυρα κουζίνας, καθώς και για υπνοδωμάτια. Οι εσωτερικές περσίδες κατασκευάζονται σε πολλά χρώματα και με διαφορετικά μοτίβα και ντεκόρ. Για αυτό τον λόγο πολύ εύκολα συνδυάζονται με οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο.

Τύποι κουρτινών ανάλογα με την τοποθεσία

Κουρτίνες πόρτας

Οι κουρτίνες δεν χρειάζονται να κρεμιούνται απαραίτητα μόνο σε παράθυρα, αλλά μπορούν να βρίσκονται και σε πόρτες. Η κορυφαία ιδιότητά τους είναι ότι μπορούν να διαχωρίσουν ή να κλείσουν οπτικά έναν χώρο εξίσου καλά με τις κλασικές πόρτες. Συν ότι δεν πιάνουν τόσο πολύ χώρο! Τα προαναφερθέντα ιαπωνικά πάνελ είναι πολύ κατάλληλα για αυτό και πολύ ελκυστικά. Αλλά φυσικά υπάρχουν περισσότερες λύσεις. Πολλές από αυτές τις κουρτίνες ελαττώνουν τη θερμοκρασία τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όταν θέλετε να διατηρήσετε την κυκλοφορία του αέρα, αποτρέποντας ταυτόχρονα την εισβολή ενοχλητικών εντόμων. Συνήθως συνδέονται στη μέση με μαγνήτη, δημιουργώντας έτσι ένα αποτελεσματικό φράγμα ενάντια στα ανεπιθύμητα έντομα.

Κουρτίνες για φεγγίτες στέγης

Εάν έχετε ένα δωμάτιο στη σοφίτα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης φεγγίτη για τον οποίο σκοπεύετε να αγοράσετε σκίαση, τότε συνεχίστε να διαβάζετε και άλλο. Σε πρώτη ματιά μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι πολύ δύσκολο, όμως ισχύει το ακριβώς αντίστροφο. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Μία από αυτές είναι να αγοράσετε μία κλασική κουρτίνα από ύφασμα που θα επιλέξετε, στερεώνοντάς την στην πάνω και την κάτω ράβδο. Το πλεονέκτημά της είναι μια πολλαπλή επιλογή υφασμάτων, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι πιάνει περισσότερο χώρο. Συχνότερα συναντάμε σε αυτά τα παράθυρα λεγόμενες περσίδες παραθύρων. Αυτές είναι πολύ απλές και κομψές. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι μπορείτε να αγοράσετε υφάσματα σκίασης ή συσκότισης. Μια περσίδα δεν είναι τόσο αισθητή μέσα σε ένα παράθυρο λειτουργώντας κυρίως χρηστικά παρά διακοσμητικά.

Κουρτίνες για μικρά παράθυρα

Έχετε στο σπίτι σας μικρά παράθυρα και επιθυμείτε να πάρετε κουρτίνες και για αυτά; Κανένα πρόβλημα. Πρέπει να θυμηθείτε μόνο ότι ένα μικρό παράθυρο σημαίνει ουσιαστικά λιγότερο φως στο δωμάτιο. Οι κουρτίνες σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα έχουν πολύ πιθανόν περισσότερο μια διακοσμητική παρά χρηστική λειτουργία. Καλύτερα λοιπόν να επιλέγετε τύπους και κουρτίνες, οι οποίες δεν θα «πιάσουν» όλον τον τοίχο για ένα μικρό παράθυρο. Επίσης οι κουρτίνες για μικρά παράθυρα θα πρέπει λόγω του μικρού μεγέθους αυτών να ταιριάζουν με όλα τα άλλα στοιχεία του εσωτερικού σας χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση η όποια ατέλεια θα είναι πολύ χτυπητή στο μάτι. Μέσω των κουρτινών μπορούμε να μεγαλώσουμε οπτικά ένα μικρό παράθυρο σχετικά εύκολα. Αρκεί η ράβδος να έχει αρκετά μεγάλη επικάλυψη. Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε ένα δωμάτιο πιο ζεστό είναι να χρησιμοποιήσετε τις βιτρό κουρτίνες, οι οποίες είναι κρεμασμένες από το περίπου μισό μήκους του παραθύρου.

Πώς να επιλέξετε το υλικό κουρτίνας

Τώρα θα μιλήσουμε λίγο για τα υφάσματα και τα υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται οι κουρτίνες. Τα υλικά υπάρχουν σε μεγάλη πληθώρα. Για να απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα, ας χωρίσουμε τα υλικά σε συνθετικά και φυσικά. 

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι τα συνθετικά υλικά είναι λιγότερο απαιτητικά όσον αφορά στη ρουτίνα συντήρησης, αλλά ενδέχεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να δυσκολευτούν να διατηρήσουν το αρχικό τους σχήμα. Το υλικό που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην κατασκευή κουρτινών στις μέρες μας είναι ο πολυεστέρας. Εγγυάται εύκολη συντήρηση, καθώς και τη δυνατότητα πλύσης στο πλυντήριο. Από την άλλη, τα φυσικά υφάσματα συνήθως πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται πιο συχνά, αλλά επειδή δεν είναι ελαστικά διατηρούν το σχήμα τους ακόμα και μετά από πολύ καιρό. Και είναι πολύ πρωτότυπα σήμερα. Τις περισσότερες φορές θα συναντήσετε κουρτίνες βαμβακιού, λινού ή μεταξωτές. 

Επιλέξτε ανάμεσα σε κομμάτια κουρτίνας ή κουρτίνες που πάνε με το μέτρο

Κομμάτια κουρτίνας

Σε περίπτωση που αγοράζετε κομμάτια κουρτίνας, αγοράζετε ήδη ένα ολοκληρωμένο αξεσουάρ που χρειάζεται μόνο να κρεμαστεί. Οι διαστάσεις του είναι συγκεκριμένες, οπότε μπορείτε απλώς να ξεφυλλίσετε την προσφορά ώστε να βρείτε τις κατάλληλες κουρτίνες για εσάς. Πρόκειται για τον ευκολότερο τρόπο ώστε να αγοράσετε κουρτίνες. Η επιλογή εξαρτάται μόνο από εσάς, είτε θα προτιμήσετε κουρτίνες σε σκανδιναβικό στυλ είτε σε ρετρό στυλ, σε voilá ή βαμβακερό σατέν. 

Κουρτίνες που πάνε με το μέτρο

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε μια κουρτίνα με το μέτρο, τότε η μόνη μέτρηση που θα χρειαστείτε είναι το επιθυμητό ύψος της κουρτίνας. Το πλάτος δίνεται εκ των προτέρων. Φυσικά υπάρχουν διαθέσιμες πολλές παραλλαγές με διαφορετικές διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ένας αρκετά εύκολος τρόπος για να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε.

Πώς να μετρήσετε σωστά τις κουρτίνες

Εάν έχετε ήδη επιλέξει τον σωστό τύπο κουρτίνας και το ύφασμα που σας αρέσει, η επόμενη ερώτηση είναι σημαντική. Πόσο ύφασμα θα χρειαστεί; Το πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι φυσικά να μετρήσετε καλά τις διαστάσεις του παραθύρου σας. 

Για να καλύψετε όλο το πλάτος του παραθύρου, μετρήστε το παράθυρο και πολλαπλασιάστε την ένδειξη επί δύο ή τρεις φορές για να έχετε αρκετό περιθώριο για τη συλλογή του υφάσματος. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί το μέγεθος της συνολικής επιφάνειας του υφάσματος, το οποίο μπορείτε να διαιρέσετε περαιτέρω ανάλογα με τον αριθμό των κομματιών κουρτινών που θέλετε να έχετε στο παράθυρο (συνήθως δύο). Αφήστε ακόμη ένα μικρό περιθώριο για να τα καλύψετε εντελώς, όταν και οι δύο πλαϊνές κουρτίνες είναι τραβηγμένες, ώστε να μην υπάρχει ένα ανεπιθύμητο κενό ανάμεσά τους.

Όσο για το ύψος, κατά κανόνα οι κουρτίνες καταλήγουν 2 με 5 εκατοστά πάνω από το πάτωμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μετρήσετε με μεγάλη ακρίβεια. Σε περίπτωση χρήσης ράβδων ανάρτησης ή αναρτήσεων με χαλύβδινα καλώδια, μετράμε το ύψος της ανάρτησης από το πάνω άκρο της. Για ράγες ανάρτησης μετράμε από την οροφή.  

Πώς να κρεμάσετε σωστά τις κουρτίνες

Κουρτινόξυλα

Ακόμη και το ίδιο το εξάρτημα κουρτίνας μπορεί να είναι διακοσμητικό εάν επιλέξετε μια κατάλληλο κουρτινόξυλο. Συγχρόνως διατίθενται στην αγορά πολλοί διαφορετικοί τύποι ράβδων με διαφορετικές αντοχές και από διαφορετικά υλικά. Τις περισσότερες φορές συναντάμε πλαστικά, ξύλινα ή μεταλλικά. Και εδώ φυσικά το υλικό πρέπει να αντιστοιχεί οπτικά με το υπόλοιπο εσωτερικό και με την ίδια την κουρτίνα. Εξίσου σημαντικά είναι και τα χαρακτηριστικά μίας ή άλλης ράβδου. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια βαριά και μακριά κουρτίνα, η ράβδος πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή θα πρέπει να είναι πόσο συχνά χειρίζεστε τις κουρτίνες. Εάν αγοράζετε για παράδειγμα τις κουρτίνες συσκότισης (τις λεγόμενες Μπλακ άουτ), που θα χρησιμοποιείτε καθημερινά, τότε πρέπει να υπολογίζετε σε ταχύτερη φθορά της ράβδου. Οι ξύλινες ράβδοι είναι πιο ευαίσθητες και έχουν ταχύτερη στην φθορά από τις μεταλλικές.

Όσον αφορά το μήκος, θα πρέπει φυσικά να έχει κατάλληλη επικάλυψη. Άρα δεν πρέπει να φτάνει όπου φτάνει και το παράθυρο. Εξαρτάται από εσάς πόσο μεγάλη επικάλυψη θα διαλέξετε, αλλά γενικά συνιστάται κάτι μεταξύ 15 και 25 εκατοστών. Σε περισσότερες ράβδους είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να τις μικρύνετε στο σπίτι σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Επιπλέον, το άκρο της ράβδου δεν θα φαίνεται λόγω του ακραίου τμήματος της ράβδου το οποίο είναι αφαιρούμενο και μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά ως ένα ωραίο στοιχείο σχεδίασης της κουρτίνας σας. Στην περίπτωση αυτού του τύπου κουρτινόξυλων υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστούν κουρτίνες μονής σειράς και πολλαπλών σειρών. Αυτές ταιριάζουν σε περίπτωση που θέλετε μαζί με τις πλαϊνές κουρτίνες να κρεμάσετε και τις λεπτές κουρτίνες. 

Ράγες κουρτινών

Οι ράγες κουρτινών κατά κανόνα δεν είναι διακοσμητικές, όμως είναι πολύ λειτουργικές και πρακτικές. Το μεγάλο πλεονέκτημα από τα κουρτινόξυλα είναι ότι πολλές φορές αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη γωνία του δωματίου χρησιμοποιώντας ειδικά εξαρτήματα. Ως εκ τούτου κατασκευάζονται από διαφορετικά υλικά. Τα πιο συχνά είναι μεταλλικά ή πλαστικά. Οι ράγες κουρτινών είναι στερεωμένες στην οροφή, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να λυγίσουν. Η εγκατάσταση τέτοιων ραγών δεν είναι καθόλου δύσκολη και επιπλέον κάθε τύπος έχει συνήθως τα δικά του αξεσουάρ για τη στερέωση της κουρτίνας. Οπότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. 

Χαλύβδινο καλώδιο

Μια άλλη επιλογή για την τοποθέτηση μάλλον ελαφρύτερων κουρτινών μπορεί να είναι ένα χαλύβδινο καλώδιο. Αυτή η λύση είναι πραγματικά μινιμαλιστική και μοντέρνα. Όλο το σύστημα αποτελείται από άκρα και μεσαία κουμπώματα και από ένα καλώδιο που είναι τεντωμένο σαν κορδόνι. Στη συνέχεια η ίδια κουρτίνα συνδέεται με αυτό, χρησιμοποιώντας δακτυλίδια κουρτίνας ή άλλους μηχανισμούς. Το χαλύβδινο καλώδιο μπορεί να τεντωθεί τόσο στην οροφή όσο και στον τοίχο και φυσικά είναι κατασκευασμένο ώστε να αντέχει το φορτίο χωρίς πρόβλημα. 

Σε τι να κρεμάσετε τις κουρτίνες

Σε περίπτωση που θέλετε να τοποθετήσετε την κουρτίνα σε ένα κουρτινόξυλο, και εδώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Μία από αυτές είναι να φτιάξετε τις κουρτίνες με πάνω τούνελ ή να τις αγοράσετε απευθείας έτσι φτιαγμένες. Η ράβδος εφαρμόζεται πάνω σε αυτό και τέλος. Το ύφασμα ταυτόχρονα καλύπτει τη ράβδο, δείχνοντας αισθησιακά πολύ όμορφο. Ομοίως, πολλές θηλιές μπορούν να ραφτούν πάνω στην κουρτίνα. Συνήθως είναι κατασκευασμένες από το ίδιο ύφασμα, μέσω του οποίου μπορεί να τεντωθεί η ράβδος. Μια πολύ δημοφιλής και ελκυστική επιλογή είναι τα μεταλλικά μάτια, τα οποία μπαίνουν απευθείας στο πάνω μέρος της κουρτίνας, μέσα από τα οποία περνάει η ράβδος. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι να περαστούν δαχτυλίδια στη ράβδο, όπου συνδέεται η κουρτίνα χρησιμοποιώντας γάντζους ή κρίκους κουρτινών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δαχτυλίδια πρέπει να είναι μεγαλύτερα σε διάμετρο από τη ράβδο, ώστε να γλιστράνε εύκολα πάνω στη ράβδο. Τα υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται δαχτυλίδια, γάντζοι και κρίκοι κουρτινών είναι επίσης αμέτρητα, επειδή και αυτά τα στοιχεία φαίνονται. Οπότε να έχετε και αυτό στο νου σας κατά την επιλογή σας. 

Λειτουργίες και χαρακτηριστικά των κουρτινών

Έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω αρκετές κατηγορίες κουρτινών, αλλά ας δούμε ξανά, λίγο πιο συγκεκριμένα, πώς μπορεί μια κουρτίνα να σας εξυπηρετήσει και ποια να επιλέξετε. Είναι σαφές ότι η κύρια λειτουργία των κουρτινών είναι να αποτρέπει τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών μέσα στο δωμάτιο. Η κουρτίνα μπορεί επίσης να μπλοκάρει μερικώς ή πλήρως το φως του ήλιου. Δείτε τους προαναφερθέντες τύπους συσκότισης (blackout) και σκίασης (dimout). Και τέλος, είναι η διακόσμηση που ολοκληρώνει τον μοναδικό χαρακτήρα του σπιτιού σας. 

Για παράδειγμα, τόσο οι πλαϊνές κουρτίνες όσο και οι λεπτές κουρτίνες, ως γνωστόν, είναι τεράστιοι συλλέκτες σκόνης. Εάν είστε αλλεργικοί ή κάποιος στο σπίτι σας είναι αλλεργικός, σίγουρα θα εκτιμήσετε τις υποαλλεργικές κουρτίνες. Αυτές είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μην κρατούν σκόνη και να καθαρίζονται εύκολα. 

Άλλο ένα χαρακτηριστικό μιας καλής κουρτίνας είναι η θερμομόνωση. Τα υφάσματα τέτοιων κουρτινών είναι συνήθως πολυστρωματικά με πυκνό ύφασμα. Το χειμώνα διατηρεί θερμότητα στο δωμάτιο και δεν την αφήνει να βγει προς τα έξω. Ωστόσο, οι πλαϊνές κουρτίνες δεν πρέπει μόνο να κρατούν τη θερμότητα μέσα, μπορούν επίσης να «κρατούν τον θόρυβο έξω» από τον σπίτι. Όποιος κατοικεί σε μια θορυβώδη πόλη ή κοντά σε δρόμο με μεγάλη κίνηση, σίγουρα θα εκτιμήσει τα ηχομονωτικά παράθυρα. 

Πώς να μετρήσετε και να ράψετε σωστά τις κουρτίνες

Αν θέλετε να μάθετε πώς να ράβετε κουρτίνες, διαβάστε παρακάτω. Η βάση είναι ένα ύφασμα με τις σωστές διαστάσεις και με ένα νήμα που το χρώμα του να ταιριάζει με το χρώμα της κουρτίνας. Πρέπει να έχετε ένα μετρημένο παράθυρο και να θυμάστε και το περιθώριο, για το οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψιν και το πώς πέφτει το ύφασμα κουρτινών προς το πάτωμα. Αυτό συνήθως εξασφαλίζεται από την ειδική κορδέλα δημιουργώντας πλισέ εφέ. Τις περισσότερες φορές αποτελείται από δύο κλωστές που ράβονται στην κουρτίνα στην επάνω άκρη και τη σφίγγουν. Φυσικά, εξαρτάται από εσάς πόσο πλούσιο θέλετε να είναι το πλισέ. Στη συνέχεια θα χρειαστείτε μόνο επιδέξια χέρια και μια ραπτομηχανή.

Πλύνετε το ύφασμα πριν ξεκινήσετε το ράψιμο. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι το μέγεθος του υφάσματος θα σταθεροποιηθεί και ότι οι ραμμένες κουρτίνες δεν θα συρρικνωθούν κατά το πρώτο πλύσιμο. Στη συνέχεια σημειώστε τις διαστάσεις του υφάσματος στο πίσω μέρος με κιμωλία ανάλογα με το μέγεθος του παραθύρου σας. Λυγίστε το ύφασμα δύο φορές από κάθε πλευρά, ράψτε ένα τελείωμα ή κορδέλα, που μετράτε στο ίδιο πλάτος με την κουρτίνα με προσθήκη 2 εκατοστών. Μην το ράψετε μέχρι το πάνω άκρο, αφήστε ένα περιθώριο περίπου 3 εκατοστών. 

Προσέξτε τις κουρτίνες με σχέδια και την επανάληψη των μοτίβων. Αυτή είναι μια λεγόμενη αναφορά και είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα ραμμένα μοτίβα μιας κουρτίνας ή παρακείμενων κουρτινών που θα επικαλύπτονται, θα έχουν το ίδιο σχέδιο.

Ράμματα βρόχου

Αν δεν θέλετε να στερεώσετε την κουρτίνα στους βρόχους, μια λύση είναι να ράψετε στις θηλιές. Κόβουμε συγκεκριμένο αριθμό θηλιών από τη λωρίδα υφάσματος για τις κουρτίνες, τις οποίες υπολογίζουμε από το πλάτος της κουρτίνας και το πλάτος των θηλιών που έχετε επιλέξει. Δεν χρειάζεστε κορδέλα με κρόσσια για αυτή την τοποθέτηση, η κουρτίνα μαζεύεται κολλώντας τις θηλιές. Ράψτε τις θηλιές σε τακτά χρονικά διαστήματα όσο κοντά θέλετε να είναι η πιέτα. Στη συνέχεια κόψτε μια λωρίδα υφάσματος μήκους περίπου 6 εκατοστών, το ίδιο πλάτος με την κουρτίνα σας. Αυτή η λωρίδα πρέπει να σιδερωθεί κατά μήκος των άκρων, να ραφτούν οι ραφές και το επάνω στρίφωμα να είναι ραμμένο για να ενισχυθεί η επάνω πλευρά των κουρτινών και να καλυφθεί το ράψιμο των καρτελών.

Ράψιμο των στριφωμάτων 

Μπορείτε επίσης να στερεώσετε την κουρτίνα χρησιμοποιώντας το στρίφωμα, το οποίο δημιουργείται διπλώνοντας το πάνω πλάτος των κουρτινών. Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από το πάχος της ράβδου. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται και κορδέλα πρόσδεσης. Αφήστε τουλάχιστον 0,5 εκατοστά για να σιδερώσετε την άκρη, ράψτε και μετά διπλώστε το επάνω στρίφωμα στο επιθυμητό μήκος, ώστε η κουρτίνα να τοποθετηθεί άνετα στη ράβδο και να την χειριστείτε εύκολα.

Προβλήματα με το κάτω στρίφωμα;

Όσο πιο ψηλή και βαριά είναι η κουρτίνα σας, τόσο πιο φαρδύ πρέπει να είναι το κάτω στρίφωμα. Είναι σημαντικό η κουρτίνα να είναι τραβηγμένη και να μην στρίβει. Αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα με βαρύτερα υλικά συσκότισης, αλλά μπορεί να συναντήσετε ελαφρύτερα υλικά που θα πρέπει να γειωθούν λίγο. Για αλλαγή, χρησιμοποιείται ένα μολύβι για τις άκρες των κουρτινών ή ένα κορδόνι μολύβδου που είναι ραμμένο μέσα.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες και ειδικοί που ασχολούνται με το ίδιο το ράψιμο. Αν λοιπόν δεν επιθυμείτε να το κάνετε μόνοι σας, βάλτε τις κουρτίνες σας στα μέτρα σας. Υπάρχει πληθώρα υφασμάτων για να διαλέξετε, έτσι θα βρείτε το αγαπημένο σας κομμάτι ανάμεσά τους. Σε κάθε περίπτωση, μην φοβάστε να ρωτήσετε οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε. Κρίμα όταν διστάζετε να θέτετε ερωτήσεις.